Uanset om du køber ny eller brugt bil, er bilkøb ofte forbundet med en større økonomisk investering. For langt de fleste mennesker betyder det, at et bilkøb også er forbundet med en hel del research og undersøgelse inden man beslutter sig for hvilken bil man ønsker. Ønsker du at købe bil, skal du også være opmærksom på at der endelig er begyndt at være el og hybridbiler til salg som brugte biler. F.eks. kan du købe Ford Kuga som plugin hybrid. Det åbner om for et helt nyt marked for brugte hybrid og elbiler.
Køb bil hos privat eller forhandler
Det første spørgsmål er ofte: ”Skal bilen købes fra ny eller skal den købes brugt”. I Danmark køber vi brugte biler i stor stil, og vi har udarbejdet denne guide, som du minimum bør gennemgå inden du køber en bil brugt. Det er desuden vigtigt at pointere, at der er stor forskel på at købe biler hos en privatperson eller hos en bilforhandler. Når du køber bil hos en forhandler, har du reklamationsret, som gør at du er stillet væsentlig bedre som forbruger. Når du køber bil privat, har du ingen reklamationsret eller garantier, derfor er det ekstra vigtigt, at du gennemgår bilen grundigt. Dog skal du være opmærksom på at prisen ofte er højere ved en forhandler, end den er, hvis du køber privat.
Undgå fælderne når du køber privat
Køber du bil privat er det vigtigt at du selv aktiv undersøger bilen grundigt inden køb. Står du på den anden side af et bilsalg og opdager fejl og mangler, har du som forbruger ringe betingelser. Derfor er det meget vigtigt, at du minimum gennemgår denne tjekliste inden du køber en bil privat. Generelt skal du være mere opmærksom på fejl og mangler ved køb af ældre biler end nyere.
- Undersøg om der er restgæld i bilen
Ved at indtaste bilens nummerplade på tinglysningens hjemmeside, kan du undersøge om der er restgæld i bilen. Grunden til at du ikke ønsker, at købe en bil hvor der er restgæld, er at panthaveren kan forlange bilen tilbage, hvis ikke gælden bliver betalt. Derfor kan du som ny køber komme til at stå i en uhensigtsmæssig situation, hvis der er restgæld i bilen
- Tjek bilens kilometertal og alder
Nogle privatpersoner fusker med bilens antal kørte kilometer og alder, så det fremgår at bilen har kørt kortere end den reelt har og at den er yngre end den er. Det kan betyde slid og skader på bilen, så forhold dig kritisk til antallet af kilometer og alder, og brug eventuelt nogle at bilsidernes værktøjer der estimerer både alder og estimerer kørte antal kilometer.
- Få bilen testet inden køb
Er bilen under 10 år og mere værd end 75.000 DKK anbefaler FDM at du får lavet en gennemgående test af bilen inden køb.
- Undersøg hvornår bilen sidst er synet
En bil er kun lovlig at køre rundt i, så længe den er synet. Med trafikstyrelsens opslagsværk kan du undersøge hvornår bilen sidst blev synet.
- Undersøg bilens brændstofforbrug og hvad den koster i grøn ejerafgift
Nogle biler er mere økonomiske end andre, og du bør undersøge både brændstofforbrug og den grønne ejerafgift på bilen inden køb.
- Bilens stand generelt
Undersøg bilens stand trin-fortrin. Undersøg motor, forrude, aircondition, sædevarme, elruder og dæk. Det kan være dyrt at rette op på fejl på de forskellige dele og derfor kan det være at prisen kan forhandles, hvis du opdager fejl og mangler.